Je li vas ikada zanimalo kako nastaju minijaturna bonsai drveća? Ili ste možda sami željeli naučiti kako izraditi jedno takvo drvo? Pretvoriti stablo u maleni bonsai pravi je podvig koji zahtjeva botaničko znanje, ali i umjetničku sposobnost. Upravo iz tog razloga odlučili smo organizirati radionicu izrade bonsaija gdje ćemo uz spomoć stručnjaka ovu vještinu približiti svima zaintersiranima.

Bonsai u doslovnom prijevodu znači „stabalce u posudi“, a osnovni je cilj uzgojiti minijaturno stablo u posudi koje ima sve biljne karakteristike kao i ono „normalne“ veličine u prirodi.

Bonsai se može uzgojiti na više načina (iz sjemena, iz zakorjenice, preoblikovanjem lončanice iz rasadnika, vađenjem iz prirode), a gotovo svako stablo može postati minijaturni Bonsai. U Europu je stigao iz Japana krajem 19. stoljeća.

Radionica izrade bonsaija koju organizira Vrtni centar Tony održat će se u subotu 9. travnja u prostoru samog centra. Svi koji se prijave imat će priliku od Dražena Benčevića naučiti teoriju izrade bonsai drveta, ali i samostalno se okušati u ovoj vještini.

U ovoj „napravi i nosi kući“ bonsai radionici polaznici će izabrati starter biljku i pretvoriti je u pre bonsai ili starter drvce. Radionica i predavanje uključivat će biljku, provjeru i uređivanje korijena, orezivanje i prvi stayling te ožičavanje.

Neke od stvari s kojima će se polaznici radionice susresti su:

  • upoznavanje sa tradicijom izrade bonsai drvaca
  • prezentiranje postupka izrade bonsai drvaca
  • prezentaciju osnovnih supstrata za bonsai
  • tehnike orezivanja i liječenja rana na reznom mjestu
  • tehnike ožičavanja grana i stabla
  • kako se brinuti o bonsai biljci, zalijevanje prehranjivanje…

Nakon radionice uslijedit će druženje uz 10 % popusta na sav naš asortiman ukrasnog bilja.

Na radionicu se potrebno prijaviti na vrijeme, jer je broj polaznika ograničen na 12 osoba, a to možete učiniti ako nas posjetite na adresi Ulica Nikole Tesle 117 u Đakovu ili javljanjem u inbox naše Facebook stranice. Cijena sudjelovanja na radionici iznosi 50 kuna po osobi.