Većina ljudi koja se odluči na sadnju vlastitog vrta tu odluku donese iz razloga kako bi imala svježe povrće iz vlastitog uzgoja na stolu.

Pri sadnji vrta nekima nije bitna estetika, već samo konačni produkt koji završi na stolu, dok neki svoje gredice u vrtu vole ukrasiti i raznim cvijećem.

Određene vrste cvijeća vašem vrtu ne donose samo estetsku vrijednost, već su iznimno korisne kao čuvari vašeg povrća, a među njima se ističu dva cvijeta – neven i kadifa.

Neven je jednogodišnja biljka, u narodu odavno poznat kao izrazito ljekovit te se koristio za liječenje brojnih bolesti. U svrhe liječenja koristi se cijela biljka nevena. Od posušenih cvjetova priprema se nevenova mast koja je izvrsna za liječenje kožnih oboljenja, opeklina i rana, te je vrlo učinkovita i kod liječenja proširenih vena, gljivičnih oboljenja i dr. Nevenov macerat koristi se u kozmetičke svrhe za pomlađivanje kože te je čest sastojak u raznim kremama. Cvijet nevena je jestiv te se čak koristi u nekim jelima.

Neven je izrazito dobar susjed povrću, a osim nevena to je i kadifa.

Na koji način neven i kadifa čuvaju vrt?

Neven svojom bojom i mirisom privlači pčele koje su bitne za oprašivanje vašeg povrća. Osim toga u tlo ispušta sastojke koji tjeraju mnoge nametnike, a nametnike tjera i njegov intenzivni miris. Neven je dobar susjed brojnom povrću kao što je mrkva, rotkvica, luk kupus… Povrće će uz neven brže rasti i biti sigurno od brojnih štetnika. Također, neven je dobro saditi i ispod voćaka, jer će voćke spašavati od brojnih insekata.

Kao i neven, slične sastojke u zemlju, koji tjeraju nametnike, ispušta i kadifa. Svojim mirisom također privlači pčele, a pomažu u tjeranju zečeva, odbijaju komarce, a naročito krtice i voluharice, koje ne vole okus njihova korijena. Kadife obožavaju puževi pa ih valja saditi pored salate i kupusa, kako bi svojom žrtvom osigurale veći prinos povrća.

Kako kupiti neven i kadifu?

Neven i kadifu možete kupiti u Vrtnom Centru Tony na adresi Ulica Nikole Tesle 117 Đakovo, a za sve ostale informacije nazovite na broj +385 31 821 402.