Japanski javor ili Acer Japanese Jewels listopadno je drvo koje je prirodno rasprostranjeno u istočnoj Aziji (Japan, Sjeverna i Južna Koreja, Mongolija). Sadi se uglavnom kao ukrasno drvo u parkovima, a zbog svoje izrazite ljepote sve je popularniji i na našim prostorima. Uspijeva podjednako dobro na područjima kontinentalne i mediteranske klime, a oni malo vještiji mogu ga uzgojiti i kao kućnu biljku.

IZGLED

Japanski javor niskog je rasta, uglavnom je manji od 10 metara. Razgranat je već od nižih razina, a krasi ga rijetka i prozračna krošnja. Deblo mu je vitko, a grančice su tanke, gole i crvene. Na sebi ima nazubljene listove veličine od 4 do 12 cm koji se nalaze na tankim i glatkim peteljkama. Cvjetovi japanskog javora su dvospolni, a cvate u travnju i u svibnju.

Japanski_javor_Acer_Japanese_Jewels _Tony_Đakovo_2
SADNJA I ODRŽAVANJE

Japanski javor voli sunčevu svjetlost, ali ne prejaku i ne cjelodnevnu izloženost. Izloženost sunčevoj svjetlosti izrazito je bitna za japanske javore s crvenim listovima, jer ako dobar dio dana nisu na svjetlu listovi im gube svoju crvenu boju.
Prilagođeni su raznim tipovima tla i klimama, a najviše vole blago kisela tla bez previše humusa. Mogući je uzgoj na nešto težim tlima, ali onda treba očekivati i sporiji napredak. Zadnjih godina popularan je uzgoj japanskog javora u posudama, što je moguće zbog njegovog izrazito kratkog korijenja.

Japanski javor ne zahtjeva previše navodnjavanja. Ako se poštuju osnovni principi navodnjavanja, njegov napredak ne bi smio doći u pitanje. Ne treba ga zalijevati preobilno niti premalo. U ljetnim vremenima najbolje ga je zalijevati ujutro ili navečer kada sunčeva svjetlost još nije prejaka.

Japanskom javoru često rezidba nije potrebna, jer su neki primjerci toliko lijepi da ih se rezidbom samo može pokvariti. Ipak nakon nekoliko godina može se dogoditi da sredina grma postane izrazito zgusnuta i onda je tu potrebna rezidba koja se mora obaviti oštrim škarama. Prvo se uklanjaju sve osušene i polomljene grančice, a onda one koje guše grm. Mjesto reza mora biti iznad para pupova. Sav potreban pribor za rezidbu japanskog jasena može se pronaći u Vrtnom centru Tony.

VRSTE
  • Atropurpureum – listovi su tamnocrveni, duboko urezani, grubo nazubljeni
  • Crispum – krošnja je valjkasta, listovi su tamnozeleni, urezani, rubovi su navijeni prema gore
  • Hessei – listovi su tamnopurpurni, veliku, duboko urezani, dvostrukog nazubljenja
ZANIMLJIVOSTI

Za crvenolisne japanske javore je uobičajeno da u proljeće imaju crveno lišće koje ljeti obično pozeleni. Prejako sunce ili previše sjene može prouzrokovati promjenu boje.

KAKO KUPITI JAPANSKI JAVOR?

Sadnicu japanskog javora možete kupiti u Vrtnom centru Tony na adresi Ulica Nikole Tesle 117 Đakovo, a za sve ostale informacije nazovite na broj +385 31 821 402.