Jabuka kaki egzotično je voće, slatkog okusa sličnog marelici, a izgledom podsjeća na rajčicu. Porijeklom je iz Kine i Japana, a može se kupiti i uzgajati i na našim prostorima.

Kod nas se najčešće uzgaja vrsta Diospyros kaki, koja dolazi iz Kine.
Japanska jabuka kaki pomaže probavi, jača imunitet, djeluje antioksidativno, pomaže očuvanju zdravog vida, a pritom je i ukusna. Osim samog ploda, od stabla japanske jabuke kaki koristi se i drvo zbog svoje čvrstine te listovi za ljekoviti čaj.

IZGLED

Jabuka kaki zapravo je listopadno stablo čvrstog debla koje može narasti do 12 metara. Mekani plod je ukusan i na stablu se može naći na jesen. Plod kakija promjera je oko 10 centimetara i narančaste je boje.

Oblik ploda ovisi o sorti kakija, a može biti više ili manje okrugao, plosnatiji ili izduženiji. Težina ploda varira od tridesetak grama do pola kilograma. Boja ploda kreće se od žuto-narančaste pa do tamno narančasto-crvene.

Opna ploda je prozirna, a ispod nje krije se mekano meso. Za konzumaciju su najbolji plodovi koji su mekani pod rukom, a oni tvrdi sazru za nekoliko dana na sobnoj temperaturi.

SADNJA I ODRŽAVANJE

Jabuka kaki voli sunce, a dobro podnosi i niske temperature (sve do -18 stupnjeva). Iako je pretežno mediteranska biljka, pogodna je za sadnju i u našim krajevima.

Može se saditi u proljeće i jesen, ali i ostatkom godine ako su povoljne vremenske prilike. Kod sadnje je bitno da mjesto na koje sadite jabuku kaki bude sunčano, kako bi tijekom godine dobilo što više svjetla i sunca.

Iskopajte jamu do otprilike 0,7 m, te smjestite korijen u nju – neka pritom cijepljeno mjesto bude iznad površine tla. Zaspite korijen zemljom, dobro ju utisnite i preko nje stavite stajski gnoj i oko 500 g N PK 7:20:30. Zalijte obilato vodom. Nakon toga je redovito gnojite stajskim i mineralnim gnojivom.

Sva mineralna gnojiva potrebna za vašu jabuku kaki možete pronaći u Vrtnom centru Tony. Također možete pronaći i sav asortiman potreban za održavanje vaše jabuke kaki, sva zaštitna sredstva kao i razne vrste škara za rezidbu.

ZANIMLJIVOSTI

Japanska jabuka kaki iznimno je ljekovita te može poslužiti kod ublažavanja visokog tlaka, bolesti jetre i žuči te kod bolesti bronha i suhog kašlja. Također, dijetalna vlakna koje sadrži, pomažu boljoj probavi te liječe zatvor, upale crijeva i razne bolesti želuca kao što je gastroenteritis.

Kako se jede jabuka kaki?
1. Provjerite je li plod zreo
2. Jabuke dobro operite
3. Ogulite koru s tankim nožem
4. Narežite ju na kriške ili ploške
5. I pojedite mesnati unutarnji dio ploda

KAKO KUPITI JABUKU KAKI?

Sadnice japanske jabuke kaki možete kupiti u Vrtnom centru Tony na adresi Ulica Nikole Tesle 117 Đakovo, a za sve ostale informacije nazovite na broj 031 821 402.