Cvijet Amarilis, poznat još kao zvanika, vitezova zvijezda, prugasti sunovrat, biljka je velikih i raskošnih cvjetova koja je popularna posebno u predbožićno vrijeme kada gotovo dosegne status popularnosti božićne zvijezde. Porijeklom je iz Južne Amerike, a u Europu je stigla 1918. godine. Kod nas se najčešće uzgaja kao sobna biljka, ali u proljetnim i ljetnim mjesecima možemo je iznijeti na otvoreno u vrt ili na terasu.

IZGLED
Amarilis ima čvrstu stabljiku s dugim i glatkim tamnozelenim listovima te krupnim i široko otvorenim cvjetovima. Križanjem je napravljeno više raznih amarilisa koji se razlikuju po obliku, veličini i boji cvjetova. Tako razlikujemo velike i male amarilise te one različitih boja.

SADNJA I ODRŽAVANJE
Amarilis se može saditi sjemenom i lukovicama s tim da je sadnja sjemenom puno dugotrajniji i kompliciraniji proces.
Sadnja lukovica obavlja se između studenoga i siječnja, a ako želite da vam procvjetaju oko Božića i Nove godine posadite ih u prvom ili drugom tjednu studenoga.

Amarilis se sadi u lončić malo veći nego što je sama lukovica u umjereno vlažan kompost za uzgoj bilja. Sadi se na način da trećina lukovice viri iznad lončića.
Najbolje mu odgovara temperatura između 18 i 20 stupnjeva, a zalijevati ga treba tek toliko da se kompost potpuno ne osuši. Kada mu se razvije šuplja stabljika treba ga zalijevati jednom tjedno pazeći da se ne polije sredina lukovice. Kada amarilis procvjeta, treba ga postupno premještati na svijetlo mjesto kako bi imao dovoljno vremena za prilagodbu. U fazi cvatnje treba ga zalijevati i prihranjivati svaka dva do tri tjedna. Sve potrebno za sadnju i prihranu amarilisa možeš pronaći u Vrtnom centru Tony.

Ocvale cvjetove treba redovno uklanjati, kada opadnu svi listovi stabljiku odrezati tik iznad lukovice, a lukovicu i nakon cvatnje treba držati na svijetlom jer će se na taj način osigurati rast listova koji hrane biljku.

Od rujna do listopada treba potpuno stati sa zalijevanjem amarilisa jer to je preduvjet da mu se osigura kasnija cvatnja. Dok je amarilis u fazi mirovanja potrebno ga je staviti na tamno i hladno mjesto. Ljeto amarilis može provesti u vrtu, posađen zajedno s posudom.

ZANIMLJIVOSTI
Amarilis voli kada mu je tijesno u posudi te ga prvih nekoliko godina ne treba presađivati. S godinama postaju sve krupniji te možete očekivati više stabljika punih cvjetova.

KAKO KUPITI AMARILIS
Cvijet Amarilis možete kupiti u Vrtnom centru Tony na adresi Ulica Nikole Tesle 117 Đakovo, a za sve ostale informacije nazovite na broj 031 821 402.