Magnolija (lat. Magnolia) je rod u kojem razlikujemo oko 120 različitih vrsta među kojima imamo i listopadna i zimzelena stabla.

Može imati izgled stabla ili povećeg grma s predivnim cvjetovima na krajevima grana, a listovi su joj jednostavnog, ovalnog oblika. Pupovi iz kojih će se kasnije razviti cvijet relativno su veliki, zadebljani, dlakavi i zelenkasto sive boje. Cvjetovi mogu biti prilično veliki te raznih oblika, ovisno o vrsti.

Magnolia Grandiflora ili velecvjetna magnolija vrsta je američke magnolije raširene uz američko priobalje od Sjeverne Karoline do Floride i na zapad do Teksasa i Oklahome. Karakterizira ju spori rast, a raste kao stablo, zaobljenog oblika, i može narasti od 15 do 24 m u visinu.

IZGLED

Magnolia Grandiflora ili velecvjetna magnolija široko je stožasto, zimzeleno drvo sa široko ovalnim, kožastim, sjajnim, tamnozelenim, do 20 cm dugim listovima koji su s donje strane svjetliji i često prekriveni crvenosmeđim dlačicama.

Cvjetovi su joj vrlo krupni (od 15 do 20 cm u promjeru), krem bijeli i mirisni, a cvatu u lipnju i srpnju. Prvi cvjetovi pojavljuju se na stablu starom između 20 i 25 godina. U jesen se pojavljuju vrlo dekorativni plodovi, nalik češeru sa crvenkasto obojenim sjemenim ljuskama.

Cvjetovi imaju do 25 cm u promjeru, na njima bude od 9 do 12 latica, a cvatu od svibnja do lipnja.

SADNJA I ODRŽAVANJE

Dobro raste u dubokom, bogatom i dobro dreniranom ilovastom tlu bez primjese vapna, na suncu ili u polusjeni. Ne podnosi niske temperature zraka, pa se češće uzgaja u primorskim krajevima, no uz pravilnu njegu može uspjeti i kod nas. Sve za njegu biljke možete pronaći u Vrtnom centru Tony.

Dosta je otporna na kratkotrajni mraz. Najbolje joj odgovara mjesto koje će ju zaštiti od jakih vjetrova, recimo uza zid kuće.

Da bi se Magnolia Grandiflora ili velecvjetna magnolija lijepo razvijala i cvjetala, treba je prihranjivati svake godine. Nakon što ste biljku posadili na otvorenom prve dvije godine preporučujemo da je zaštitite od zime dok ne bude dovoljno jaka da prezimi bez zaštite. Sve potrebno za zaštitu možete pronaći u Vrtnom centru Tony.

Općenito, magnolije, pa tako i Magnoliju Grandiflora ili velecvjetnu magnoliju, treba malo orezivati. Uklanjanje oštećenih, oboljelih, isprepletenih grana vrši se odmah nakon cvatnje ili u kasno ljeto. Magnolije se dobro oporavljaju i tjeraju nove izbojke iz starog drveta. Podložne su infekciji, pa ako je promjer rane veći od 12 mm, dobro je upotrijebiti sredstvo za premazivanje rana. Ako posjetite Vrtni centar Tony, ondje ćete pronaći veliki izbor različitog alata za obrezivanje.

ZANIMLJIVOSTI
Magnolije mogu živjeti više od 100 godina, a ime su dobile po francuskom botaničaru Pierreu Magnolu.

Kako biste se najbolje uvjerili u ljepotu Magnolije Grandiflore, savjetujemo Vam da posjetite Vrtni centar Tonyi jer tamo možete pronaći odrasli primjerak biljke.

KAKO KUPITI MAGNOLIJU GRANDIFLORU?

Sadnice Magnolije Grandiflora ili velecvjetne magnolije možete kupiti u Vrtnom centru Tony na adresi Ulica Nikole Tesle 117 Đakovo, a za sve ostale informacije nazovite na broj 031 821 402.