Hortenzija (lat. Hydrangea – hydra = voda, aggeion = posuda) ukrasna je biljka koja se najčešće uzgaja zbog svog predivnog krupnog cvata. Listopadna je grmolika biljka sa sedamdesetak poznatih vrsta u svom rodu. Prirodna staništa hortenzije su istočna Azija, Himalaja te vlažna šumska područja Sjeverne i Južne Amerike, ali ona se vrlo dobro uklapa i u našu klimu. Najčešće se uzgaja u vrtovima, u zemlji, ali u nedostatku prostora može se uzgojiti i u velikoj posudi.

IZGLED

Hortenzija, odnosno njezin grm, najčešće naraste između 1 ili 2 metra, ali postoje i puno veći primjerci ove biljke. Njezin korijenski sustav je razgranat, stabljika joj je u početku zelena, ali kasnije, kako biljka stari, stabljika odrveni. Isti slučaj je i s granama koje su u početku tanke, a kasnije odrvene.

Odlikuje se granama s velikim nazubljenim listovima i prekrasnim cvjetovima u velikim cvatovima zbog kojih hortenzija i je toliko popularna. Cvjetovi joj mogu biti bijeli, crveni, plavi, rozni i ljubičasti.

VRSTE HORTENZIJA

Hortenzija poznaje sedamdesetak vrsta. Postoje grmolike i puzajuće vrste, a razlikuju se i po veličini i boji lišća.
Na našem području najčešće se uzgajaju:
– velesilna Hortenzija – listopadni grm koji cvate cijelo ljeto
– hortenzije penjačica – cvate ljeti, voli sjevernu stranu, a može narasti čak do 15 metara
– glatka hortenzija – raste kao sitno stabalce

Hortenzija_Tony_Đakovo_3

SADNJA I ODRŽAVANJE

Hortenzija traži dosta prostora za svoj rast, ali je izrazito prilagodljiva i lagana za uzgoj. Najčešće se sadi u kombinaciji s drugim grmljem, a može se saditi i u većim skupinama ili kao živica.

Sadi se u rupu koja je dvostruko veća od bale korijena, a nakon sadnje potrebno ju je obilno zalijevati. Najbolje će uspijevati na polusjenovitim mjestima, ali uz više zalijevanja bez problema će rasti i na mjestima izravno izloženim sunčevoj svjetlosti.

Najbolje vrijeme za sadnju hortenzije je listopad, ali može se saditi i u proljeće.
Hortenzija voli kisela tla, bogata humusnom, vlažnija i teška. Odgovara joj i mješavina tla s pijeskom, tresetom ili šljunkom.

Kod hortenzija je najvažnije redovito zalijevanje, a osim toga biljku treba gnojiti i redovito orezivati.
Gnojidba se obavlja u proljeće, gnojivima koja su bogata dušikom i koja će potaknuti rast biljke.

Rezidbu je također najbolje obaviti u proljeće kada pusti mlade izbojke. Režu se mlade, zelene grane koje se prepoznaju po pjegicama na grani, a po potrebi stare i odrvenjele kako bi se grm pomladio. Grane se mogu rezati do same osnove ili po potrebi. Ipak, ako biljka nije ispravno orezana, može doći do povijanja grana što uzrokuje gubljenje forme i pucanje te veća oštećenja. Ako je biljku oštetio mraz, potrebno je orezati grane do korijena i pustiti je da se oporavi.

Sve potrebno za gnojidbu i orezivanje hortenzije možete pronaći u Vrtnom centru Tony.

Hortenzija može promijeniti boju cvijeta. Dobivanje plave boje moguće je u kiselom tlu i najčešće se u vodi pomiješa aluminijev sulfat čije se djelovanje pojača gnojivom na bazi kalija. Cvjetovi se boje plavo ispod 5.5 pH. Osim toga, tlo se može zakiseliti ljuskom jaja ili borovim iglicama, ali sporije. Cvjetovi se pretvaraju u ružičaste ili čak crvene iznad 5.5 pH. Da se postigne alkalnost tla, dodaje se otopina dolomite koja se podupire gnojivom na bazi fosfora. Danas postoje i gnojiva za hortenzije koja su namijenjena promijeni boje.

Hortenzija miruje od prosinca do veljače i u tom razdoblju ne cvjeta i ne raste. Ako je zima jaka potrebno ju je dobro zaštititi.

BOLESTI I ŠTETNICI

Hortenzija je poprilično otporna na većinu štetnika i bolesti. Međutim, uzgoj hortenzije, kao i većinu biljaka, mogu ugroziti bolesti poput truleža korijena i pepelnice. Mogu se uočiti po malim, bijelim ili ljubičastim pjegama na lišću koje krene opadati. U slučaju pojave bolesti, biljku treba tretirati svakih 10-15 dana. Zaražene grane i lišće odstrane se rezidbom i uništavaju.

Od štetnika, ovu biljku mogu napasti crveni pauk, lisne uši, četveropružna buba i vinova pipa.

ZANIMLJIVOSTI

Hortenzija je prvenstveno biljka koja se koristi za estetske svrhe. Zbog svojih lijepih i velikih cvjetova koji cvatu cijelo ljeto i mogućnosti rasta u potpunoj sjeni privlačna je vrtlarima.

Ne koristi se u prehrambene svrhe zbog velike količine cijanida koji sadrži, iako se u Japanu njezino lišće koristi za pripravu čaja.

Cvatovi bijele hortenzije svoje mjesto često mogu naći u vjenčanim buketima, a najveća posebnost hortenzije je mijenjanje boje cvjetova s obzirom na pH vrijednost tla.

KAKO KUPITI HORTENZIJU?

Hortenziju možete kupiti u Vrtnom Centru Tony na adresi Ulica Nikole Tesle 117 Đakovo, a za sve ostale informacije nazovite na broj +385 31 821 402.