Bugenvilija je listopadna, tropska i drvenasta penjačica koja svoje porijeklo vuče iz Brazila. Pripada porodici noćurki, a uzgajati se može na više načina. Može se uzgajati kao grm, najčešće se uzgaja kao penjačica, dok je na našem prostoru najbolje ju saditi u posudama. Zbog pogodne klime česta je i na našim područjima, posebno uz obalu.

IZGLED

Bugenvilija ima drvenastu stabljiku koja ovisno o staništu može narasti i do 10 metara u visinu. Pogoduje joj stanište s blagim zimama, gdje može prezimiti na otvorenom te na takvom staništu bugenvilije više narastu. Njezina stabljika na sebi sadrži trnove i stoga treba biti oprezan prilikom kontakta s njom.

Listovi bugenvilije tamno su zelene boje, u područjima toplije klime vazdazeleni, a u područjima hladnije opadaju. Veličine su do 10 cm, jednostavnog spiralnog oblika.

Bugenvilija cvjeta malim cvjetovima žute boje koji sami i nemaju neku posebnost, ali u kombinaciji s ljubičastim ili ružičastim pricvjetnim listovima daju biljci zaista atraktivan izgled. Različite vrste bugenvilija mogu dati još neke boje pricvjetnim listovima.

VRSTE

Poznato je oko 18 vrsta bugenvilija od kojih su danas zasigurno najpopularnije: bougainvillea spectabilis, bougainvillea glabra i bougainvillea peruviana, čijim se križanjem dobivaju ostale hibridne vrste bugenvilija.

Bougainvillea spectabilis – pricvjetni listovi su joj veliki i oblika jajeta, ljubičaste ružičaste ili crvene boje. Specifična je po velikom trnju na stabljici.

Bougianvillea glabra – glatkih je listova, nešto tanjih grana, a pricvjetni listovi najčešće u ljubičastoj boji i trokutastog oblika. Cvjetovi su bijeli ili krem, a trnje tanko i maleno. Najbolje uspije u posudama, a cvate nekoliko puta godišnje.
Bougainvillea peruviana – poznata je po zelenoj kori, a listovi su joj ovalni, dugački i bez dlačica. Pricvjetni listovi su blago zaobljenog oblika, crvene, ljubičaste ili ružičaste boje s pripadajućim žutim cvjetovima. Trnje joj je maleno, a uz dobro održavanje cvate nekoliko puta godišnje.

UZGOJ I ODRŽAVANJE

Bugenvilija se najčešće uzgaja kao vrtna biljka jer razvija malo stabalce, ali na našim prostorima preporučuje se uzgoj u posudama.

Najbolje vrijeme za sadnju je proljeće ili rano ljeto, a ako se sadi iz presadnice ona je to najbolje učiniti u jesen.

Ako se sadi kao stablo, odnosno kao penjačica, to je najbolje učiniti u toplim krajevima i to na način da se odmakne 30-ak centimetara od podloge po kojoj će se penjati. Kod ovakve sadnje važno je voditi računa da se biljka zasadi 10-15 cm dublje nego što je bila u uzgojnoj posudi. Tako će biljka lakše izdržati hladne temperature.
Može se saditi i kao grm, onda treba samo vidjeti opreza o redovnom orezivanju, a na kontinentalnim predjelima preporučuje se sadnja u tegli, jer tako će najlakše izdržati zimu. Preko zime posudu treba odnijeti u zatvoreni prostor gdje će biljka imati dovoljno svjetla i gdje temperatura ne pada ispod 8 stupnjeva. Dovoljno ju je zaliti jednom mjesečno kako se ne bi potpuno osušila.

Bugenvilija voli svjetlo i može podnijeti temperature i preko 35 stupnjeva, ali ipak ju je, kao vanjsku biljku, najbolje zasaditi na mjesto gdje će imati dosta i svjetla i sjene.

Otporna je na sušu, ali preporučuje se redovno zalijevanje, najbolje ujutro. Kao što smo već rekli, biljku koja je preko zime spremljena u zatvoreno dovoljno je zaliti jednom mjesečno.

Bugenvilija za pravilan razvoj traži redovnu gnojidbu (univerzalnim gnojivom) jednom mjesečno i redovno orezivanje nakon svake cvatnje. Nešto jače orezivanje potrebno je obaviti jednom godišnje, kako bi se biljci osiguralo mjesta za formiranje krošnje te potaknuli rast, cvat i bujnost.

Sve potrebno za njegu i orezivanje vaše bugenvilije možete pronaći u Vrtnom centru Tony.

BOLESTI I ŠTETNICI

Bugenvilija je otporna na većinu bolesti i štetnika, ali nekada ju mogu napasti gusjenice i lisne uši. Ako dođe do toga najbolje je ukliniti napadnute dijelove biljke, ali ukloniti i nametnike kako ne bi nastavili uništavanje. Može je napasti plijesan što se može primijetiti po bijelim mrljama na listovima. Ako dođe do jakih napada štetnika najbolje je upotrijebiti neko od zaštitnih sredstava za biljke. Mnoštvo različitih sredstava za zaštitu biljaka možete pronaći u Vrtnom centru Tony.

ZANIMLJIVOSTI

Bugenvilija svoj naziv duguje francuskom pomorcu imena Louis Antoine de Bougainville, koji je biljku donio u Europu iz Brazila u 18. stoljeću.

Biljku je prvi opisao botaničar Philibert Commerçon koji je bio dio Bougainvilleove ekspedicije, a pretpostavlja se da je prva žena koja je u ovoj biljci uživala bila njegova ljubavnica Jeanne Baré.

Zanimljivo je da je i ona bila dio ove ekspedicije unatoč tome što u to vrijeme žene nisu bile dopuštene na brodovima. Naime, ona je na ekspediciji sudjelovala prerušena u muškarca.

Bugenvilija se prvenstveno sadi radi dekoracije, ali zanimljivo je kako su njezini listovi izvrstan sastojak čaja protiv kašlja.

KAKO KUPITI BUGENVILIJU?

Bugenviliju možete kupiti u Vrtnom centru Tony na adresi Ulica Nikole Tesle 117 Đakovo, a za sve ostale informacije nazovite na broj 031 821 402.